Artikelen

Solliciteren zonder het gevraagde diploma

by WorkMatchers in Recruitment, Sollicitatie 05/11/2018 0 comments

Na lang zoeken vind je de perfecte vacature. Misschien is het zelfs wel je droombaan… Maar als je de vacature nog eens goed bekijkt, voel je de bui al hangen: je hebt niet het geschikte diploma. Of je hebt misschien zelfs helemaal geen diploma. Of je bent aan een opleiding begonnen, maar hebt die uiteindelijk nooit afgemaakt. Hoe kun je dat soort zaken in je CV uitleggen?

Je hebt geen diploma of niet het gewenste

De meeste bedrijven leggen de lat erg hoog in hun vacatures. Voor veel banen vraagt men een hoger diploma dan wat eigenlijk noodzakelijk is. En zonder diploma kom je meestal niet ver in een sollicitatieprocedure. Toch kan solliciteren voor een functie die niet aansluit bij je profiel een succes worden. Blijf wel realistisch: natuurlijk is voor sommige banen zoals jurist of verpleegkundige een specifieke opleiding vereist. Maar in de meeste andere gevallen heb je gewoon een kans nodig om jezelf te bewijzen.

Wat kun je doen om je kansen te verhogen?

Maak eerst de balans op en wees eerlijk tegenover jezelf. Aan welke vereisten voldoe je wel? Aan welke niet? Kun je dat compenseren met andere relevante ervaring? Misschien had je in je vorige functie taken die aansluiten bij deze vacature. Of misschien heb je naast je werk relevante ervaring opgedaan. Bijvoorbeeld als leider bij de jeugdbeweging, als vrijwilliger bij het Rode Kruis, als verantwoordelijke van een sportclub, als redacteur van een schoolkrant of door mee te helpen aan de organisatie van een evenement.
Leg de focus op je vaardigheden in je CV. Deel bijvoorbeeld je werkervaring niet in aan de hand van tijdsperiode, maar door je concrete taken en verantwoordelijkheden te groeperen. Besteed de meeste aandacht aan je meest relevante werkervaring. Let op dat je niet overdrijft, anders val je tijdens een sollicitatiegesprek al snel door de mand.
In je sollicitatiebrief laat je merken dat je erg gemotiveerd bent en bereid bent om een bijkomende opleiding te volgen. Geef concrete voorbeelden om je sterkste punten kracht bij te zetten en leg uit waarom je dankzij die kwaliteiten geschikt bent voor deze baan.

Je hebt je opleiding niet afgemaakt

Je bent aan een studie begonnen, maar ontdekte dat het toch niets voor jou was. Of je werd ziek tijdens de opleiding, waardoor je moest stoppen. Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom iemand een studie niet afgemaakt heeft. Het is belangrijk om jouw motivatie duidelijk uit te leggen en te onderbouwen.

De verleiding is groot om een niet-afgemaakte opleiding gewoon niet te vermelden in je CV. Zeker als je liever niet aan die moeilijke periode wordt herinnerd. Maar dat levert een gat in je CV op, dat je in een sollicitatiegesprek toch zal moeten uitleggen. Het is beter om meteen eerlijk te zijn.

Het gevaar is dat het bedrijf hierdoor denkt dat je geen doorzetter bent. Dat je als werknemer snel zal opgeven als het wat moeilijker wordt. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Focus in je CV, sollicitatiebrief en tijdens het gesprek altijd op het positieve. Zeg niet dat een opleiding te theoretisch, te saai of te moeilijk voor je was. Nee, je hebt ontdekt dat je liever met je handen bezig bent, of dat je meer geïnteresseerd bent in de praktijk. En deze vacature sluit daar naadloos bij aan.
Het kan natuurlijk positief zijn om aan te geven dat je keuzes durft maken, maar zorg dat je niet te impulsief overkomt. Benadruk dat je goed hebt nagedacht voor je besloot te stoppen. En geef, ook in je CV, aandacht aan wat je daarna gedaan hebt. Heb je misschien een andere opleiding gevolgd? Bepaalde vaardigheden getraind? Zo geef je aan dat stoppen met je studie de juiste beslissing was, ook al heb je geen diploma om nu te laten zien. Je focust je op wat je echt wilt, doet er alles aan om dat te bereiken en bent daarmee de perfecte kandidaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *