Artikelen

Tips voor een top CV!

by WorkMatchers in Recruitment, Sollicitatie 27/11/2018 0 comments

Is je curriculum vitae een saaie, ellenlange opsomming van hetgeen je tot nu hebt gepresteerd? Gebruik je een standaardlettertype, lettergrootte, papiersoort en besteed je verder geen aandacht aan de lay-out? En hiermee wil jij je onderscheiden van anderen en uitgenodigd voor een gesprek? Dan is het wellicht tijd om eens naar onderstaande top 11 tips voor je cv te kijken.

Tip 1 wees jezelf

Recruiters, werkgevers en intermediairs willen allemaal weten wie de persoon achter het cv is. Als je in staat bent om dit goed te verwoorden heb je een streepje voor op andere kandidaten. En mocht je uitgenodigd worden voor een gesprek dan hoef je je in ieder geval niet anders voor te doen dan je bent. Je kunt bijvoorbeeld een pasfoto toevoegen of iets laten zien van je hobby’s. Je kunt de link naar je persoonlijke blog of website opnemen of door jou gemaakte foto’s. Denk in ieder geval goed na over wat je van jezelf wilt laten zien en presenteer je op de best mogelijke manier in je cv.

Tip 2 neem de tijd

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je begint met het schrijven van je curriculum vitae is het noodzakelijk om stil te staan bij jouw unieke eigenschappen. Als je weet wat jou uniek maakt ben je in staat om je ‘personal brand’ te bepalen. Je communiceert hierdoor duidelijk en krachtig waarom ze jou moeten uitnodigen voor een gesprek.

Tip 3 kort en krachtig

Recruiters krijgen dagelijks stapels met cv’s. Als je in staat bent om kort en krachtig te formuleren waar je voor staat, wat je kunt én wat je wilt dan is de kans groter dat een recruiter je aan het eind van de dag nog herinnert. Probeer dit eens in enkele zinnen op te schrijven en prominent op te nemen.

Tip 4 vertel de waarheid

Vertel altijd de waarheid. De kans dat een leugen uitkomt is groot, aangezien tegenwoordig heel veel informatie online staat. Bovendien is het niet nodig om te liegen. Als je bijvoorbeeld probeert om een gat in je cv te dichten doordat je een tijd werkloos bent geweest kan je er ook voor kiezen om hier eerlijk over te zijn. Je zult zien dat dat krachtiger is dan de waarheid te verdraaien.

Tip 5 opmaak

Het lijkt erop alsof iedereen als lettertype Arial of Times New Roman gebruikt. Onderscheidend is dat niet. Tegelijkertijd moet het een en ander wel leesbaar blijven. Om je toch te onderscheiden van anderen kan je een keuze maken voor een schreefletter of een schreefloze letter. Een lettertype met schreef is wat stijlvoller en klassieker dan een lettertype zonder schreef. Als je de keuze voor een bepaalde categorie gemaakt heb kan je vervolgens een lettertype uit die categorie kiezen die het beste bij je past.

Tip 6 check je spelling

Het ziet er erg slordig uit als er een spelfouten in je cv zitten. Sommige recruiters vinden dit dermate storend dat ze alleen om deze reden al besluiten om je dan niet uit te nodigen voor een gesprek. Check dus je curriculum vitae altijd op spelfouten voordat je hem verstuurt.

Tip 7 geen inhoudsloze woorden

Het is erg verleidelijk om woorden en termen te gebruiken die inhoudsloos zijn geworden. Dit zijn woorden als teamplayer, flexibel en succesvol. Het zijn woorden die vrijwel in elk cv staan en hiermee aan betekenis verliezen. Als je besluit om dergelijke termen te gebruiken, leg dan altijd uit wat je ermee bedoelt. Of geef een voorbeeld waaruit blijkt dat je flexibel of een teamplayer bent.

Tip 8 schrijf actief

Zinnen die in de lijdende vorm worden geschreven worden in het algemeen als saai, zakelijk en onpersoonlijk beschouwd. Het schrijven in lijdende vorm wordt daarom ook wel als ambtelijk en wetenschappelijk taalgebruik gezien. De eerste twee zinnen van deze tip staan in de lijdende vorm (passieve vorm). Dit leest in het algemeen niet prettig. Door actieve zinnen te gebruiken houd je de aandacht van de lezer beter vast.

Tip 9 feedback

Als je klaar bent met het opstellen is het verstandig om er even afstand van te nemen en op een later tijdstip je cv nog eens te beoordelen. Ook kan het helpen om er iemand anders naar te laten kijken. Twee zien nu eenmaal meer dan één.

Tip 10 plezier

Velen beleven weinig plezier aan het maken van een curriculum vitae. Dat lees je dan ook terug in die cv’s. Als je echter serieus de tijd neemt voor het opstellen en gedegen zelfonderzoek doet heeft het al meerwaarde voor je persoonlijke ontwikkeling. Het helpt in het vergroten van je zelfvertrouwen en geeft je focus. Op deze manier kan het maken van je curriculum vitae een bijzonder aangename en bijzondere activiteit worden.

Tip 11 online cv

Tenslotte, raden wij aan om je cv online te zetten en te promoten. Hiermee maak je een onderscheidend en persoonlijk cv die je zowel online als offline kunt gebruiken. Wie weet vind je zo wel je droombaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *