Artikelen

Hoe kom je je eerste werkdag door?

by WorkMatchers in Sollicitatie 14/12/2018 0 comments

De eerste werkdag

Of je nu starter bent of al vele jaren ervaring hebt, de eerste werkdag bij een nieuwe baas is een spannende dag. Je bent nieuwsgierig naar je collega’s, je werkzaamheden en je hoopt dat de baan echt zo leuk zal zijn als je hem hebt voorgesteld. Natuurlijk wil je je bij je nieuwe collega’s van je beste kant laten zien en aantonen dat het bedrijf met jou echt een goede keuze heeft gemaakt. Wat moet je doen om een goede eerste indruk te maken en wat kun je beter laten?

Je houding

  • Wees op tijd. Te laat komen op je eerste werkdag is echt uit den boze. Word je om negen uur verwacht, zorg dan dat je er om kwart voor 9 bent. Op die manier laat je zien dat je er zin in hebt.
  • Zorg voor een open houding. Noem duidelijk je naam wanneer je aan iemand wordt voorgesteld en maak oogcontact. Probeer de naam van je nieuwe collega te onthouden en toon interesse in zijn werk.
  • Luister. Op zo’n eerste werkdag zul je met veel nieuwe informatie overspoeld worden, meer dan je waarschijnlijk kunt behappen. Noteer belangrijke zaken of vraag of je de informatie op papier kunt krijgen zodat je deze op een later moment nog eens rustig kunt doornemen. Zet tijdens vergaderingen en gesprekken bij de koffieautomaat je oren goed open en luister naar wat er verbaal en non-verbaal wordt gezegd. Zo hoor je wat er binnen de organisatie speelt en hoe de verhoudingen liggen.
  • Stel vragen. Vaak vinden nieuwe medewerkers het lastig om vragen te stellen over zaken die niet helder zijn. Ze zijn bang dat hun vraag als onnozel bestempeld wordt of ze vrezen dat ze hun drukke collega te veel tot last zijn. Zet die schroom zo snel mogelijk opzij; het is heel normaal dat je nog niet alles weet wanneer je pas bij een bedrijf in dienst bent. Vraag vooral toelichting bij zaken die jou belemmeren om je werk goed te doen. Luister goed, vraag door wanneer het niet duidelijk is en noteer eventueel het antwoord.
  • Wees bescheiden. Als nieuweling kijk je met een frisse blik naar het reilen en zeilen van de organisatie. Niet zelden ontdek je dat sommige werkprocessen inefficiënt en traag verlopen en zie je in één oogopslag waar de pijnpunten zitten. Hoe goed je bedoelingen ook zijn, het is niet verstandig om op je eerste werkdag met voorstellen te komen om problemen op te lossen en werkprocessen te verbeteren. Je kersverse collega’s zullen je bestempelen als een betweter en dat doet je reputatie zeker geen goed. Mag je dan helemaal geen feedback geven? Jazeker wel. Het geeft blijk van initiatief en inzicht, maar doe het pas wanneer je nader kennis hebt gemaakt met de organisatie, de mensen en de bedrijfsprocessen. Zo kom je erachter waarom bepaalde zaken gebeuren zoals ze gebeuren. Hierdoor kun je je ideeën beter en geloofwaardiger beargumenteren.
  • Doe mee aan informele bedrijfsactiviteiten. Een barbecue, een volleybaltoernooi of de vrijmibo (vrijdagmiddagborrel). Zulke gelegenheden geven je de kans om op een leuke en ontspannen manier nader kennis te maken met je collega’s. En omgekeerd geldt hetzelfde: je collega’s leren jou hierdoor ook beter kennen.

Je kleding en uiterlijke verzorging

Je collega’s zullen proberen een beeld van je te vormen en daarin nemen ze ook je outfit mee. Wat je aanhebt op je eerste werkdag is dus heel belangrijk. Waar moet je op letten?

  • Je kleding moet bij de bedrijfscultuur passen. Een Italiaans maatkostuum of een kittig mantelpakje is zeer geschikt wanneer je op de Amsterdamse Zuidas gaat werken, maar niet wanneer je bij Bureau Jeugdzorg aan de slag gaat. Hoe de bedrijfscultuur ongeveer is heb je tijdens de sollicitatieprocedure kunnen ervaren.
  • Je moet je prettig voelen in je kleding. Mantelpak of spijkerbroek. Wat je ook draagt, je moet je prettig voelen in je kleding. Iemand die zich niet prettig voelt in wat hij aanheeft, straalt dit ook uit. En het laatste wat je wilt is onzeker overkomen.
  • Je kleding moet er verzorgd uitzien. Vieze schoenen, een gerafelde trui of een gekreukelde blouse. De kleding die je op je eerste werkdag draagt moet schoon, heel en gestreken zijn.

Wil je jezelf een hoop stress besparen, hang dan de avond voor je eerste werkdag je kleding schoon en gestreken klaar. Zo kun je de volgende ochtend rustig opstaan en vol zelfvertrouwen naar je werk. Naast kleding is je uiterlijke verzorging heel belangrijk. Zorg voor een fatsoenlijk kapsel, verzorgde nagels en wees zuinig met parfum, sieraden en make-up.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *