Artikelen

Moeilijke sollicitatievragen?

Moeilijke sollicitatievragen; daar krijg je het bij voorbaat al warm van. Tijdens het sollicitatiegesprek zul je vragen krijgen waar geen ‘goede’ of ‘foute’ antwoorden op te geven zijn. Vaak gaan deze vragen over jou en waarom je bepaalde keuzes gemaakt hebt. Het is belangrijk dat de antwoorden bij jou passen. Dat alleen jij deze antwoorden kunt geven.

Omdat het vooral persoonlijke vragen zijn is het niet mogelijk je kant en klare antwoorden voor te schotelen. We kunnen je gelukkig wel een eindje op weg helpen om zelf goede antwoorden te kunnen bedenken. Zorg er voor dat je geen antwoorden uit je hoofd gaat leren. Een antwoord opdreunen tijdens het gesprek komt erg onnatuurlijk over.

Moeilijk te beantwoorden sollicitatievragen

1. Vertel eens iets over jezelf

Deze vraag is lastig omdat die zo breed is. Voor de werkgever is dit juist erg interessant, want wat kies jij als belangrijke informatie over jezelf? Vertel hier iets over jouw ambities, over je opleidingen en je werkervaring.

2. Wat zijn je drie sterkste punten?

Om op deze vraag antwoord te geven kun je de vacature erbij pakken. Ga eerst na wat jouw sterke punten zijn. Doe dit bijvoorbeeld samen met je vrienden. Bekijk daarna de vacature en zoek uit welke sterke punten hierbij aansluiten. Gebruik vervolgens deze punten om antwoord te geven op de vraag.

3. Wat zijn je drie zwakke punten?

Een van de moeilijke sollicitatievragen gaat over jouw zwakke punten. Je kunt hierbij kiezen voor een antwoord dat ook positief kan zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan perfectionisme. Het is niet nodig om jezelf omlaag te halen, maar probeer wel eerlijk te zijn over jouw mindere kanten. Het is juist goed om ook te laten zien waar je nog aan moet werken en hoe je dat wilt doen.

4. Wat heb je fout gedaan in je vorige baan en hoe heb je dit opgelost?

Waarschijnlijk wil niemand toegeven dat die wel eens een fout maakt. Vooral niet in een gesprek waarin je een leuke baan probeert te krijgen. Maar zie deze ‘foutjes’ eens als leermomenten. Vertel wat er fout ging, hoe je dit hebt opgelost en wat je ervan geleerd hebt. Doe je het nu anders? Hiermee laat je zien dat je om kunt gaan met fouten en dat je er iets mee doet.

5. Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Niet bij iedere baan is het nodig om ambitieus te zijn. Daarom is dit wederom een van de moeilijke sollicitatievragen. Zorg wel dat je realistisch bent en dat je weet hoe de hiërarchie binnen het bedrijf werkt. Dit voorkomt verkeerde aannames en een verkeerde indruk van jou. Heb je plannen om hogerop te komen? Vertel dan goed hoe je dit wilt bereiken.

6. Wat waren je taken en verantwoordelijkheden bij je vorige baan?

Ga er bij deze vraag vanuit dat jouw gesprekspartner niets weet van jouw vorige baan. Hoe zorg je ervoor dat je een goed beeld geeft van jouw werk? Probeer concrete zaken te benoemen. Vertel over de taken die je had, wat de doelstellingen waren die je moest behalen en aan wie je rapporteerde. Vertel zo goed mogelijk wat je bij je vorige baan deed zodat de werkgever zich een goed beeld kan vormen.

7. Waarom ben je toen van baan verwisseld?

Bekijk je cv eens goed en ga na waarom je op bepaalde punten van baan verwisseld bent. Probeer hier de positieve kanten van te belichten. Denk bijvoorbeeld aan meer uitdaging vinden, groter groeien of meer verantwoordelijkheid krijgen. Zorg dat je nooit negatief bent over je vorige werkgevers en collega’s. Een positieve instelling is altijd prettiger in een gesprek.

8. Waarom wil je bij ons werken?

Deze vraag heeft wat voorbereiding nodig. Onderzoek de werkgever en kijk naar de raakvlakken met jouw interesses en sterke punten. Kijk eens naar de bedrijfscultuur, hun visie op het werk en wat jou aanspreekt aan de producten of diensten. Vertel vervolgens eens aan een (denkbeeldige) vriend wat jij nou zo leuk vindt aan die werkgever en waarom je daar wilt werken. Hiermee laat je het formele een beetje los en kom je beter achter jouw beweegredenen.

9. Waarom moeten we jou kiezen en niet iemand anders?

Weer een van die moeilijke sollicitatievragen waar je je ongemakkelijk bij zou kunnen voelen. Denk bij deze vraag aan hoe jij wilt, dat je gesprekspartner dit gaat uitleggen aan zijn of haar baas. Wat wil je dat deze voor redenen opgeeft om jou die baan te geven? Het is belangrijk dat je de functie-eisen goed voor ogen hebt, zodat jouw redenen hierbij aansluiten.

10. Hoe zou jij het probleem van de klimaatverandering aanpakken?

Vind je dit een vreemde vraag voor in een sollicitatiegesprek? Misschien past de vraag niet helemaal binnen de functie waar je op solliciteert, maar dat is juist de bedoeling. De werkgever kan met een vraag als deze kijken hoe jij met onverwachte dingen omgaat. Neem hem of haar dan ook mee in jouw denkproces. Hoe jij nadenkt is belangrijker dan het uiteindelijke antwoord op de vraag.

Tweerichtingsverkeer

In een sollicitatiegesprek gaat het er niet enkel om dat de werkgever van jou overtuigd raakt. Het is ook belangrijk dat jij erachter komt of het bedrijf bij jou past. Voldoet de baan aan jouw verwachtingen of blijkt het toch anders te zijn? Samen met de werkgever kijk je of jullie bij elkaar passen. Jij mag dus ook nee zeggen als de baan anders is dan je verwacht had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *