Artikelen

Hoe ga je om met werkdruk?

Deadlines halen, zelfstandig werken en veel verantwoordelijkheid dragen; het kan wel eens een slapeloze nacht opleveren. Hoe ga je al je werk inplannen? Of, hoe kom je aan nieuwe opdrachten? Zolang er een goed evenwicht is tussen wat je kunt en wat je moet, gaat het goed. Werkdruk wordt pas een probleem als je constant op je tenen loopt om aan de verwachtingen te voldoen en je nooit genoeg tijd hebt om je werk af te krijgen. Een beetje spanning in je werk is namelijk best gezond.

Waarom heb je spanning nodig in je werk?

Je hebt een deadline nodig om flink aan de slag te gaan, zonder verantwoordelijkheid slaat de verveling snel toe. De meeste freelancers hebben bewust gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap, omdat ze zich in een vaste baan niet (meer) genoeg kunnen ontwikkelen. Ze willen eigen baas zijn en zoeken naar nieuwe uitdagingen. Dat levert in veel gevallen gezonde spanning op, die zorgt voor:

 • Creativiteit.
 • Inspiratie.
 • Alertheid.
 • Motivatie.

Uiteindelijk leidt deze gezonde spanning tot betere prestaties.

Ongezonde werkdruk

Is de werkdruk echt zo hoog?
Soms heb je het gevoel dat je enorm veel te doen hebt, maar valt de hoeveelheid werk eigenlijk wel mee. Daar kom je achter door een kritische blik op je planning te werpen. Als je je realiseert dat de hoeveelheid werk goed af te handelen is, valt er al heel wat druk van je schouders!

Zowel een te hoge als een te lage werkdruk kunnen ongezond zijn. Een te hoge werkdruk ontstaat als je te weinig tijd hebt om je opdrachten op tijd af te krijgen. Of als je bang bent dat je niet aan de kwaliteitseisen van je opdrachtgevers kunt voldoen. Je moet van alles, maar kan je het wel aan? Een te lage werkdruk ontstaat als je geen of weinig opdrachten hebt. Je kunt en je wilt wel, maar je hebt niets te doen. Je zin om te werken verdwijnt en je werkdagen lijken steeds langer te duren. Hoe langer je werkdruk laag is, hoe moeilijker het is om aan een nieuwe opdracht te beginnen.

Heb je vaak te kampen met een te hoge of te lage werkdruk, dan is er sprake van een ongezonde werkdruk. De spanning kan dan teveel worden. Dit gaat ten koste van je werkplezier, je creativiteit en je effectiviteit. Als dit soort spanning te lang aanhoudt, dan kan het zelfs ten koste gaan van je gezondheid.

Wat heeft invloed op je werkdruk?

De belasting en je eigen draagkracht zijn van invloed op je werkdruk. De  hoeveelheid werk, het niveau van het werk en de manier waarop je ermee omgaat, kunnen je belasten. Ook drukte of chaos in je privéleven kan de belasting verhogen, of een vervelende werksituatie. Een conflict binnen je familie, een verhuizing, een tochtige werkplek of een herhaaldelijk vastlopende computer kunnen bijdragen aan de druk die je ervaart. Draagkracht verschilt van persoon tot persoon en van periode tot periode. Ook al heb je in het verleden al eens prima gepresteerd onder hoge druk, toch kun je nu moeite hebben met een opdracht van hetzelfde niveau. Bijvoorbeeld als je net ziek bent geweest, of privéproblemen hebt gehad. Andersom kan het ook: projecten waar je vroeger als een berg tegenop keek, kun je nu misschien met gemak aan.

Waarom is het belangrijk om met werkdruk om te leren gaan?

Langdurige stress werkt als een sneeuwbal: hoe langer je onder druk staat, hoe meer spanningen je opbouwt en hoe minder draagkracht je overhoudt. Als je te lang overbelast bent, kun je serieuze klachten krijgen. Dit kan resulteren in een overspannenheid of nog een stap verder: burn-out. Ieder mens heeft zijn grenzen, dus niet alleen zeer succesvolle, druk bezette freelancers lopen het risico van een overspannenheid of een burn-out. Om dit soort verschijnselen te voorkomen, is het belangrijk om met werkdruk te leren omgaan.

Hoe leer je met werkdruk om te gaan?

 • Het allerbelangrijkste: wees realistisch. Overschat jezelf niet. Zo voorkom je dat je teveel werk aanneemt. Ook naar buiten toe is het belangrijk om realistisch te zijn: schep niet te hoge verwachtingen. Communiceer alleen dat wat je echt kunt waarmaken. Wijs desnoods een opdracht af als je verwacht dat je hem niet op tijd af kunt krijgen.
 • Leer met stress omgaan, door stil te staan bij situaties die jou gespannen maken. Wanneer voel je spanningen? Wat veroorzaakt de spanningen? Door inzicht te krijgen in de situaties waarin jij druk ervaart, kun je erop anticiperen.
 • Neem tijdig pauzes. Ga naar buiten of excuseer jezelf voor een toiletbezoek. Neem even tijd en rust en ontspan je spieren. Zo zorg je dat je rustig blijft en helder kunt nadenken. Stop ook op tijd met werken, ook al heb je het druk. Hoe langer je doorwerkt, hoe vermoeider je raakt en hoe meer tijd werkzaamheden kosten.
 • Houd je bij de feiten wanneer je informatie tot je neemt, bijvoorbeeld in gesprekken met een opdrachtgever. Luister naar wat de ander zegt en verwar dat niet met je eigen gedachten of gevoelens daarover. Je eigen interpretaties kunnen een heel ander beeld van de situatie geven dan wat er werkelijk aan de hand is. Zo kun je jezelf flink onder druk zetten, vaak onnodig.
 • Zorg dat je een drukke werkdag echt afsluit. Neem aan het einde van de dag een half uurtje om je agenda of to do-lijst door te nemen. Heb je niet alles af kunnen krijgen, geef die taken dan een nieuwe plek in je planning. Zo voorkom je dat je in je vrije tijd het gevoel hebt dat je nog van alles moet doen.

Hoe vergroot je je draagkracht?

 • Eet lekker, gezond en regelmatig, ook tijdens je werk.
 • Bouw iedere dag rustmomenten in en zorg voor een aantal vrije avonden in de week. Geniet van je vrije momenten.
 • Neem voldoende lichaamsbeweging. Door te sporten raak je spanningen kwijt.
 • Ken je eigen sterktes en zwaktes. Zo kun je realistische planningen maken en voorkom je dat je teveel hooi op je vork neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *